Met kinderogen kijken

Tijdens vakantie is het vaak makkelijker: stilstaan bij het moment, echt aanwezig zijn en genieten van de kleine dingen. Je kunt wat makkelijker vertragen en de tijd nemen voor alles. Omdat je niet per se van alles moet, doe je vaak de dingen met wat meer aandacht en is het makkelijker om in het hier en nu te zijn. En juist deze op het ‘nu’ gerichte aandacht maakt rustiger en meer ontspannen. Er vallen je misschien ook andere dingen op; dingen waar je anders aan voorbij gaat. Het gewone kan dan bijzonder worden

Automatische piloot

Eenmaal thuis van vakantie vallen we vaak snel weer terug in onze routine en neemt de automatische piloot het over. Voor je het weet word je weer meegesleept door de waan van de dag. 

Zelf merk ik geregeld dat ik niet aanwezig ben in het huidige moment. Bijvoorbeeld tijdens een mooie fietstocht kan het zijn dat ik al een tijdje in gedachten verzonken ben. Denkend aan dingen die gebeurd zijn, die ik anders had moeten doen of bezig in mijn hoofd met een lastig gesprek dat nog moet komen. Het afdwalen en het wegzinken in dagdromen kan ook wat sterker zijn op de momenten wanneer het heden voor je gevoel even wat minder te bieden lijkt te hebben. Jammer, want daardoor mis je veel moois en gaat het leven op dat moment aan je voorbij. 

Zintuigen gebruiken

Je zou jezelf geregeld af kunnen vragen: ‘ben ik nu echt ‘wakker’, ‘ben ik me bewust van het huidige moment’? Het gebruik van de zintuigen kan je dan terugbrengen naar het hier en nu. Ineens ruik je de herfst, je ziet dat het zonlicht al wat zachter is, de laatste zwaluwen hoor je en je voelt de wat koelere lucht langs je gezicht. Probeer ook eens met ‘kinderogen’ te kijken. Je kunt dan verrassende dingen zien: een wolk die de vorm heeft van een beer of de vele haartjes op een kiwi.

Zo kun je ook na je vakantie bij dat gevoel van kalmte en ontspanning komen en geef je je hoofd even rust.