Je lichaam als stresskompas

Misschien herken je het wel. Gedurende een werkdag ligt er veel op je bordje. Je gunt jezelf geen tot weinig tijd even pauze te nemen want het werk moet af en je wilt het graag goed doen. Vooral als stress je in zijn greep heeft, lijkt alles even belangrijk en urgent en is er minder overzicht. Vaak doe je er nog een schepje bovenop door gedachten als: ‘gewoon nog even doorzetten’ of ‘als ik het maar haal’.

Bij het thuiswerken valt mij op dat ik, nog meer dan anders, geneigd ben om maar door te gaan. De normale onderbrekingen die je op kantoor hebt, zoals even een praatje met een collega, zijn er niet. Op deze manier krijgt stress meer ruimte zich op te bouwen. Tot het moment dat je er niet meer omheen kunt en merkt dat je te ver bent gegaan, met alle gevolgen vandien. Het vroegtijdig signaleren van stress is daarom zo belangrijk. Maar hoe doe je dat? 

Lichaam bewust voelen

Door regelmatig tijdens een werkdag even bij jezelf ‘in te tunen’ en na te gaan hoe je er op dat moment bij zit. Daarbij is het nuttig je lichaam eens bewust te voelen. Je lichaam geeft je namelijk informatie over je stressniveau lang voordat je hoofd het doorheeft. Doordat we maar bezig zijn, gaan we makkelijk voorbij aan mogelijke lichaamssignalen; we zijn ons er niet van bewust.

Stress uit zich bij iedereen op een andere manier in het lichaam. Ik merk het zelf aan een gespannen gevoel bij de schouders. Je kunt het ook merken aan  bijvoorbeeld hartkloppingen, maagkramp, druk op de borst of spanning achter de ogen. Voor jezelf kun je eens vaststellen welk specifiek deel van je lichaam gevoelig is voor stress. Dus waar voel je het duidelijk in je lichaam als je stress hebt? 

Time-out inbouwen

Laat dat gebied dan je stresskompas zijn. Je kunt regelmatig op dit gebied afstemmen om na te gaan hoe je ervoor staat. Als het nodig is kun je een time-out inbouwen door bijvoorbeeld een wandeling te maken, een paar minuten de ademhaling te volgen of een andere meditatie-oefening te doen. Hierdoor neem je even gas terug, je doorbreekt de opbouw van stress en je kunt herstellen. Na deze ‘reset’ ga je waarschijnlijk met een frisser hoofd verder.

Met je lichaam als stresskompas navigeer je met minder stress door de dag. 

Marianne Elissen