Het mag er zijn

‘In every life we have some trouble but if you worry you make it double’. Deze quote uit een nummer van de zanger Bobby McFerrin raakt aan een belangrijk element van mindfulness. 

Als mensen net beginnen met mediteren zijn ze vaak verbaasd over de grote hoeveelheid gedachten en gevoelens die ze de hele dag door hebben. Dat is niet verwonderlijk want door meditatie ga je steeds scherper zien wat zich allemaal afspeelt in jezelf. Helaas zijn het niet altijd plezierige ervaringen. Je kunt je bewust worden van bijvoorbeeld lichamelijk ongemak, een gespannen gevoel of sombere gedachten. Eigenlijk dingen waar je vanaf wilt. Wat te doen als dat niet lukt?

Toelatende houding

Onze natuurlijke neiging is om deze gedachten en gevoelens wat weg te duwen of er tegen te vechten. Tijdens de meditatie doen we juist het omgekeerde en observeren we met een toelatende houding ook de onplezierige ervaringen. Je merkt dan dat deze gedachten en gevoelens aan kracht verliezen en je er minder last van hebt.

Lang voordat ik mediteerde, had ik dit principe al eens ervaren bij mijn tandarts. Tijdens een behandeling had ik veel last van het water dat zich ophoopte achter in mijn keel. De tandarts zag mijn geworstel en zei tegen mij: ‘stel je maar voor dat het er gewoon mag zijn’. Ik vond het wel wat vreemd maar volgde haar advies op. Het bleef dezelfde ervaring maar het voelde minder vervelend aan. Dit was echt een eye-opener en dat moment is me altijd bijgebleven. 

Geen tweede laag

Door het niet te willen veranderen, kan het veranderen. Dat is het paradoxale van mindfulness. Probeer het maar eens uit. Op deze manier leg je er zelf geen tweede laag ‘lijden’ overheen en maak je het niet ‘double’, zoals Bobby McFerrin het verwoordde. 

Lees meer over dit thema in de blog ‘André Hazes bij oefenmiddag van cursus mindfulness’

Marianne Elissen