Oordelen: altijd nuttig?

We oordelen heel wat af met z’n allen. Als je erop gaat letten valt op hoeveel meningen en oordelen er, zeker in deze coronatijd, op een dag aan je voorbij komen. Deze zijn soms vrij ongenuanceerd. Op internet, tv en in kranten, je ontkomt er niet aan. Je kunt de indruk krijgen dat je niet interessant bent als je geen uitgesproken oordeel over iets hebt. Door het luid verkondigen van meningen lijkt het erop dat sommigen zich expert wanen in onderwerpen waarover ze veel te weten zijn gekomen. En tegenwoordig hoef je daarvoor niet al teveel moeite te doen. Op internet is ‘the sky the limit’. Maar maakt dit je ook tot expert? 

In doorschieten

De media spelen er gretig op in. Want sterk tegengestelde meningen is leuke tv en daardoor goed voor de kijkcijfers en advertentie-inkomsten. Natuurlijk is er niks mis mee om dingen vanuit verschillende perspectieven te belichten maar je kunt er ook in doorschieten hetgeen de zaak niet altijd ten goede komt.

Meningen en oordelen hebben is heel menselijk. Als je er bij stil staat zul je merken dat je voortdurend aan het oordelen bent over mensen, dingen en gebeurtenissen. We evalueren, vergelijken en toetsen aan maatstaven en verwachtingen. Op bijna alles plakken we een etiket van ‘goed, slecht of neutraal’. We zijn ons hiervan vaak niet eens bewust. 

Oordelen kan heel nuttig zijn, bijvoorbeeld als je een goed moment uitzoekt voor het oversteken van een drukke straat. Maar sommige oordelen kunnen ook tegen je werken, je beperken en vastzetten.

Niet altijd waarheidsgetrouw

Doordat veel oordelen berusten op behoefte aan overzicht of controle, angst of vroegere conditionering, zijn ze niet altijd waarheidsgetrouw. Ze kunnen dan verhinderen dat je de dingen helder ziet en ertoe leiden dat je in automatische reacties schiet die geen objectieve basis hebben.   

Door mindfulness-training word je je bewust(er) van de momenten waarop je aan het oordelen bent. Alleen al het zien hiervan en het herkennen van patronen, helpen je om niet automatisch te reageren en om wijzer te oordelen.

En durf het ook eens een keer niet te weten. Je zult zien dat je leven een stuk comfortabeler en rustiger wordt en je hoofd kalmer. Of is dit ook maar een mening?:-)

Marianne Elissen