Goed slapen doe je overdag

Voor slapen hoef je niets te doen. Slapen is eigenlijk niets anders dan loslaten en je eraan overgeven, erop vertrouwen dat het goed komt. Makkelijk gezegd, maar niet altijd makkelijk gedaan Vooral als je een drukke dag achter de rug hebt, is het in slaap vallen niet altijd een vanzelfsprekendheid. Je staat dan nog teveel ‘aan’.

Eindeloos piekeren

Misschien herken je het wel. Zodra je ’s avond je hoofd op het kussen legt om te gaan slapen, flitst de hele dag aan je voorbij. Dingen die je goed of niet zo goed hebt aangepakt, lastige gesprekken met collega’s of een gemaakte keuze; alsof je naar een film zit te kijken waarin jijzelf de hoofdrol speelt. Allerlei gedachten en gevoelens buitelen over elkaar heen en eisen je aandacht op. Terwijl je juist zo’n behoefte hebt aan een goede nachtrust. Vanuit de evolutie focussen we meer op negatieve gebeurtenissen dan op positieve. Hierdoor ligt eindeloos gepieker op de loer wat het vlot inslapen vaak bemoeilijkt.

Innerlijk pauzeren

Bij veel deelnemers aan mijn mindfulnesstrainingen die slaapproblemen hebben, speelt stress overdag een grote rol. Na afloop van de training geven ze geregeld aan veel baat te hebben bij het doen van meditatie-oefeningen gedurende de dag. En dit innerlijk pauzeren hoeft niet per se heel lang te duren. Af en toe even de aandacht richten op je ademhaling en met mildheid kijken naar wat er allemaal voorbij komt aan gedachten, gevoelens en fysieke sensaties, werkt al heel opschonend. Een oefening die zich bij uitstek leent voor het tussendoor ‘wissen van je harde schijf’, is de 3-minuten ademruimte. Een audio-opname van deze effectieve oefening tref je hier aan.

Balans bewaken

Zo’n mentale pauze zorgt ervoor dat je overdag al ervaringen verwerkt. Zo voorkom je dat het stressniveau steeds hoger oploopt. Je zult merken dat hierdoor allerlei gedachten en gevoelens minder geneigd zijn zich aan je op te dringen vlak voor het slapen gaan.

Goed slapen doe je dus eigenlijk overdag. Bewaak daarom overdag je balans en bouw minder spanning op. Dan lukt slapen veel beter.

Marianne Elissen