Innerlijk vakantie vieren

De kerstvakantie loopt weer op z’n einde. Misschien ben je al plannen voor de volgende vakantie aan het maken. Maar weet je dat je ook innerlijk vakantie kunt vieren?

Een grote ontdekking van mensen die net begonnen zijn met mindfulnesstraining, is de enorme hoeveelheid gedachten die ze produceren. Experimenteer er zelf maar mee: zit eens stil en je zult merken dat de gedachten elkaar in rap tempo opvolgen, soms is het een drukte van jewelste. Die innerlijke chat is geneigd continu door te gaan. Uit studies blijkt dat ieder mens dagelijks zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten heeft. Hiervan is ongeveer 90 procent repeterend en 80 procent daarvan is negatief. Dit komt omdat ons brein van nature geneigd is meer aandacht te geven aan het negatieve.

Gedachtentrein

Het denken gebeurt zo automatisch dat we het niet doorhebben. Voor je er erg in hebt, ben je in een gedachtentrein gestapt en wordt je ongemerkt meegevoerd. Het kan zijn dat je een stuk vermoeider of somberder op een perron ergens verderop uitstapt. Het denken haalt je ook uit het hier en nu. Hierdoor gaan fijne momenten makkelijk aan je voorbij. Hoe vaak wandelde ik zelf niet volledig in gedachten verzonken op een mooie plek. Eenmaal thuis besefte ik dat ik er fysiek wel geweest was, maar ik had er niet veel van meegekregen omdat ik ‘mentaal bezet’ was.

Geen uitknop

Mensen denken (!) nog wel eens dat je met mindfulnesstraining leert hoe je kunt voorkomen dat gedachten opkomen. Maar gedachten tegenhouden lukt niet, er bestaat geen uitknop. Gedachten ontstaan op een plek waar wij niet bij kunnen. Wat we wel kunnen, is leren zien dat gedachten opkomen. Dan hebben we een keuze: ofwel door blijven denken of onze aandacht uit een niet-behulpzame gedachte losmaken.

Gat van niet-denken

Tijdens mindfulnesstraining leer je je gedachten op te merken en weer los te laten. We registreren de gedachten zonder dat we er achter aan blijven hollen. Dit is een kwestie van veel oefenen. Hierdoor krijg je meer grip op het denken en ervaar je meer rust. Eckhart Tolle verwoordt het mooi in zijn boek ‘De kracht van het NU’: ‘Als een gedachte tot zwijgen komt, ervaar je een breuk in de gedachtestroom, een gat van ‘niet-denken’. Tijdens zo’n onderbreking voel je een zekere vrede en stilte in jezelf’.

Geef jezelf ook af en toe vrij van het denken en vier innerlijk vakantie. Je hoeft er niet eens voor naar verre oorden.

Marianne Elissen